Rabobonden_logo_wit

‘Maak geen langjarige afspraak in een crisis’

Zoveel deelnemers, zoveel adviezen, bleek tijdens de online ledenbijeenkomst van de RaboBonden op woensdag 16 december, naar aanleiding van het opschorten van de cao-onderhandelingen. Ze deelden hun ideeën en kregen antwoord op vele vragen over de cao bij de Rabobank en Obvion.

De ruim 160 leden en volgers van de RaboBonden (FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie) hadden veel tips, wensen en vragen voor de vakbondsbestuurders. Een veel gestelde vraag was hoe het nu verder moet, als er per 1 januari 2021 geen cao is. Bestuurder Fred Polhout van FNV Finance zei daarover: ‘De huidige cao loopt door als er geen nieuwe cao komt. Het feit dat de onderhandelingen zijn opgeschort, betekent niet dat we nooit meer met elkaar praten. Beide partijen zijn zich aan het bezinnen. Daarom is deze bijeenkomst heel waardevol voor ons, zo krijgen we een goed beeld van wat onze leden en volgers verwachten.’

Polhout voegde eraan toe dat nieuwe onderwerpen als een thuiswerkvergoeding, een structurele salarisverhoging en een hoger ontwikkelbudget dan ook niet per 1 januari kunnen worden ingevoerd. ‘Die hangen echt af van een nieuwe cao-afspraak.’

Salarisbod van de bank

Wat de hoogte van het salaris betreft lichtte Emanuel Geurts van De Unie toe het bod van de bank toe, dat op de laatste onderhandeldag werd gedaan: ‘Het ging die dag vooral nog om een thuiswerkvergoeding en salaris omdat partijen daar nog de meeste afstand tot elkaar hadden. Over de andere cao-onderwerpen sprak de bank de verwachting uit dat we er wel uit zouden kunnen komen. De bank schetste hoe teruglopende inkomsten en marges, hogere compliance-kosten en onzekerheid door de corona-crisis bij klanten en de bank noopten tot matigheid. Uiteindelijk werd er maximaal 1 procent structureel geboden en nog eens 1,5 procent variabel.’

Hogere verwachtingen van de bonden

Robert Wonnink van CNV Vakmensen lichtte toe hoe de bonden uitkwamen op 1 procent structurele salarisverhoging per 1 januari en nog eens 1 procent structureel per 1 september 2021. ‘We kwamen in maart 2020 natuurlijk met andere verwachtingen aan tafel, maar gezien de huidige situatie vinden we dit reëel voor een kortlopende cao van een jaar. Overigens waren we voor de zomer al uit over een nieuw sociaal plan, vertrekregeling en een nieuwe pensioenregeling. Die gaan gewoon lopen per 1 januari 2021.’

Veel reacties via chat

Hoe nu verder, bleef de vraag. De bestuurders vroegen het aan de aanwezige collega’s, die via de chat-functie veel waardevolle ideeën meegaven. Een greep uit de reacties die de aanwezige collega’s via chat meegaven:

  • Nooit in een crisis langjarige afspraken maken. Als de boel weer aantrekt zitten we weer met een te lage stijging.
  • De 30 euro thuiswerkvergoeding accepteren en structureel bod van vakbonden/werknemers handhaven.
  • Jullie zijn goed bezig, maar moeten ook aan jullie eigen geloofwaardigheid denken. Nu veel water bij de wijn doen schaadt jullie (en onze) positie op langere termijn.
  • Vasthouden aan bod, bonden! Poot stijf houden. Uiteindelijk is het over het hele jaar gezien nog niet eens 2% verhoging omdat het 1% begin jaar is en 1% in september.
  • Rabo heeft niets te klagen met jullie bod.
  • 2% moet minimum zijn, het wordt tijd dat mensen die al jaren hard rennen voor de bank en de gaten dicht lopen hier ook hun waardering voor krijgen.
  • Vasthouden aan 2% structureel, of hoger, voor 2021.
  • Reële thuis vergoeding (minstens 2 euro per werkdag, dus hoger dan huidige vraag).
  • Maximaal een 1-jarige cao en zeker niet onder jullie huidige 2% te gaan. Met name voor mensen die er al heel lang werken en aan het einde van de schaal zitten. Die leveren alleen maar in.
  • Vasthouden aan structureel. Jullie zijn goed bezig.
  • Is al veel ingeleverd. Premievrij pensioen, gratificaties, kortingen op verzekeringen, hypotheek en advies, lagere doorgroei, jubilea. Kost duizenden euro’s per jaar. Moet eindelijk gecompenseerd worden.
  • Bod bank nu accepteren en stevig inzetten voor 2022, eventueel met structurele verhoging ter compensatie van 10 jaar koopkrachtverlies met looptijd maximaal 2 of uiterlijk 3 jaar. Geen vier jaar, dat is slecht bevallen.
  • Bod bank accepteren onder de harde voorwaarde dat er voor 2022 substantiële stijging in de CAO wordt opgenomen.
  • Te lang heeft alles gedraaid om de mensen die de bank verlaten, er mag nu aandacht zijn voor de mensen die zijn gebleven en met steeds minder mensen het werk moeten doen.

Blij met hoge opkomst

De bestuurders van de RaboBonden zijn erg blij met de hoge opkomst tijdens de ledenbijeenkomst. Robert Wonnink: ‘In een zaaltje krijgen we nooit zoveel mensen bij elkaar.’ Ook de inhoudelijke reacties worden zeer op prijs gesteld. Fred Polhout: ‘We gaan het op ons in laten werken de komende kerstdagen.’

Emanuel Geurts voegt eraan toe dat hij blij is met de deelname, opmerkingen en suggesties met de leden en de niet-leden die de RaboBonden volgen. ‘We hebben op deze manier interactie met heel veel collega’s en voelen ons gesterkt door de input uit de poll van vorige week, eerder gehouden enquêtes en de on- en offline ledenbijeenkomsten.’

Steun je ons? Dan steunen wij jou!

Word lid van één van de vakbonden!

Meld je hier direct aan.