Rabobonden_logo_wit

‘Er is op de muur en de vloer getekend terwijl ik zat te vergaderen’

Vraag je je af of je ooit nog terug gaat naar kantoor, of mis je je collega’s juist enorm? In de thuiswerkpodcast Bondig bespreken de RaboBonden dit soort vragen met medewerkers van de Rabobank.

Neemt iedereen het er even lekker van, nu de leidinggevende niet de hele dag kan checken wat je doet? Nee, eerder andersom, discipline hebben de meeste medewerkers die we spreken in de thuiswerkpodcast Bondig eerder te veel dan te weinig. ‘Mijn man schuift af en toe een kop koffie naar binnen, want daar neem ik nauwelijks de tijd voor’, vertelt Marja Roosen. ‘De eerste weken kwam ik nauwelijks van mijn laptop af. Voordat je het weet, werk je altijd door’, zegt Eric Kusters. In ieder gesprek komt het terug: neem de tijd voor een wandeling, al is het om een kop koffie te pakken in de keuken en neem regelmatig een frisse neus tussendoor, want voor je het weet zit je alleen nog maar te werken.

Zoveel mogelijk tussen acht en vijf

Carla Sikkens werkt als procesmanager betalingsverkeer in een van de teams van Hermen Brokelman. Zij organiseert haar werk thuis strak. ‘In het begin van de thuiswerkperiode kon ik niet stoppen. Ik heb nu echt een to do-lijst en doe mijn werk zoveel mogelijk tussen acht en vijf.’

Veel respect voor collega’s met kinderen

Eric Kusters, die zelf geen kinderen heeft, vertelt dat hij collega’s met jonge kinderen enorm is gaan waarderen. ‘Voor deze tijd stoorde ik me wel eens aan gillende kinderen tijdens een werktelefoontje. Maar nu ik soms zie wat er allemaal gebeurt bij die collega’s thuis heb ik veel respect gekregen voor de manier waarop ze zorg en een drukke baan combineren. Ik hoop dat we dat begrip voor elkaar straks ook vasthouden. Iedereen doet wat hij kan!’

Van Rabo naar Pabo niets voor mij

Inge Bronger, directeur particulieren van de net gefuseerde Rabobank Haarlem en IJmond heeft dochters van 5 en 2,5 jaar oud thuis, dus zij ervaart dagelijks waar Kusters het over heeft. ‘Gelukkig heb ik veel intern overleg en vinden collega’s het minder erg als er ineens een kind door het beeld schuift. Ik heb een groot arbeidsethos, dus in het begin zat ik met een constant schuldgevoel. Daar heb ik nu een modus voor gevonden. In het begin wil je lesgeven alsof je zelf naar de Pabo bent geweest, maar ik weet nu dat ‘van Rabo naar Pabo’ niets voor mij is.’

Je probeert alles goed te doen

Bronger kan er zelf wel om lachen. ‘Je probeert alles goed te doen: je uren maken, kinderen lesgeven, het huis moet schoon zijn, er moet gezond gegeten worden. Mijn kinderen vragen altijd om een snoepje als ik in een virtueel overleg zit, want dan is de kans groter dat ik ja zeg. Toen mijn vriend en ik tegelijk vergaderden is er op de vloer en de muren getekend.’ Inge Bronger adviseert iedereen dan ook om goed voor zichzelf te zorgen: ‘Als het thuis niet loopt, gaat het op je werk ook verkeerd. Dan hou je het niet vol.’

Alle kennismakingsgesprekken online

Hoe ontmoet je collega’s, als je ze niet meer spontaan tegen het lijf loopt of even bij ze binnen kunt stappen? Mark Herlaar wisselde van functie binnen Rabobank Nederland, net na het ingaan van de corona-maatregelen. ‘Ik heb de meeste kennismakingsgesprekken online moeten voeren, dat was wel even anders dan verwacht.’ De toevallige, maar zeer nuttige ontmoetingen met collega’s op het Plein op de Croeselaan schieten er nu ook bij in. ‘Die moet je dus echt organiseren, even een half uurtje online bijpraten.’ Ton Versteeg, die normaal vaak in een vliegtuig zit voor zijn baan in het internationale betalingsverkeer, weet zeker dat hij niet meer zomaar een dag op en neer naar Londen zal vliegen. ‘Vergaderen via Teams zal internationaal nog veel meer toenemen.’ Versteeg heeft dagelijks contact met zijn directe collega’s, met wie hij voorheen regelmatig lunchte of even een luchtje ging scheppen. ‘We hebben de ‘Daily touch’ een half uurtje waarin we het over persoonlijke dingen hebben. Niet over werk.’

“Ik mis mijn collega’s echt”

Marja Roosen werkt door de verminderde reistijd een stuk efficiënter, zegt ze. ‘Maar er moet wel interactie blijven. Nu ik veel thuis zit, heb ik nog veel meer waardering voor mijn collega’s. Ik mis ze echt!’ Marko Wessels, die in eerste instantie een slecht gevoel had over thuiswerken, is er intussen wel aan gewend. ‘Het werken in Teams gaat heel goed en we vergaderen een stuk efficiënter.’ Dat hij alleen woont maakte het wel lastig in het begin, zegt hij eerlijk: ‘Het is best eenzaam, je hebt weinig afwisseling in je dagen.’

Luister hier alle vijf de afleveringen van de podcast.

Steun je ons? Dan steunen wij jou!

Word lid van één van de vakbonden!

Meld je hier direct aan.