Rabobonden_logo_wit

Een nieuwe baan. Wat heb je aan je Rabo-ervaring?

Daar ga je, na flink wat jaren bij de Rabobank te hebben gewerkt moet je een alternatief zoeken, buiten de bank. Op je cv prijken weliswaar prima (interne) opleidingen en verschillende functies, maar je twijfelt of die opleiding en werkervaring ‘buiten’ ook nuttig zijn. Zeker als je de financiële sector achter je laat. Wat hebben deze oud-collega’s aan hun Rabobank-ervaring, bij het zoeken van een alternatief?

‘In beide functies moet je goed luisteren, analyseren en een plan maken’

Jolanda Helmonds (50) gooide het roer helemaal om, zo lijkt het althans. Na bijna 20 jaar op een lokale bank, onder andere als commercieel medewerker Financieel Advies, studeert ze nu Verpleegkunde en werkt ze als verpleegkundige op een vliegbasis van defensie. Ze ziet veel overeenkomsten tussen haar werkzaamheden: ‘Of je nu een intake doet voor een financieel advies of voor een medisch traject, in beide gevallen moet je goed kunnen luisteren, de vraag analyseren en daar een plan bij maken. Ik was al gewend onder druk te werken, en mijn communicatieve en commerciële vaardigheden zijn ook heel nuttig in dit werk. Bij Rabo moest je je constant bijscholen voor de WFT en ik volgde elk jaar wel een paar workshops, dus het leren voor mijn nieuwe opleiding gaat me wel goed af. Eigenlijk heb ik alles wat ik nu doe, bij Rabo ook al gedaan, alleen dan voor een hele andere doelgroep en er komt een heel deel medische kennis en vaardigheden bij. Dat vind ik juist enorm interessant.’ Ook haar administratieve vaardigheden komen goed van pas, ontdekte Jolanda. ‘In de zorg moet je alles wat je doet registreren. Collega’s klagen nog wel eens over de administratieve druk, maar daar heb ik helemaal geen last van, dat zie ik als een uitje, daar doe ik ook nooit langer dan een kwartier over.’

‘Ik gebruik mijn ervaring als teamleider dagelijks als coach’

‘Mijn ervaring om met mensen in gesprek te gaan over wat ze willen en kunnen, opgedaan als teamleider Financieel Advies, komt me nog elke dag van pas’, vertelt Sandy Riemers (47), die na 19 jaar Rabobank voor zichzelf begon als loopbaancoach. ‘Als leidinggevende begeleidde ik collega’s bij ziekteverzuim, dat doe ik nu als coach ook. Ik maak een plan van aanpak om terug te komen in het arbeidsproces, help met re-integratie, allemaal dingen die ik als teamleider al deed.’ Sandy moest ook iets afleren, vertelt ze eerlijk: ‘Ik heb nog beter geleerd te coachen op competenties en moest afleren om mensen op resultaat te sturen, dat doe je als coach niet. Het is namelijk niet mijn resultaat of dat van het team waarvoor ik verantwoordelijk ben, het gaat erom dat de mensen die ik coach zelf tevreden zijn met de uitkomst.’

‘Ik kan mijn leerlingen goed triggeren’

Detlef de Vries (56) heeft er 33 jaar bij Rabobank opzitten en is nu rijinstructeur en geeft zowel auto- als motorrijles. ‘Mede door mijn ervaring in omgaan met collega’s en in leidinggeven kan ik goed met mijn leerlingen overweg. Ik moet ze klaarstomen voor het examen en merk dat ik ze goed kan triggeren. Veel van mijn leerlingen slagen in 1 keer.’ Detlef begon zijn Rabo-carrière achter de balie, waar hij de eerste 11 jaar werkte. ‘Ik heb vele soorten functies gehad, ben geëindigd als projectmanager en zat in het MT van Rabobank Noord-Kennemerland. Door mijn jarenlange ervaring was ik makkelijk inzetbaar, flexibel, vandaar dat ik ook veel interim-klussen heb gedaan.’ Detlef begeleidde onder andere een aantal fusies in de regio Haarlem, Hoofddorp, Schiphol, Aalsmeer. Ook was hij manager Bedrijven, manager Facilitair en manager van een LAC. ‘Ik stuurde 50 medewerkers aan, maar heb er ook zeker 50 naar een andere baan binnen en buiten de organisatie moeten begeleiden.’ Als hij het vak van rijinstructeur onder knie heeft, wil hij voor zichzelf beginnen. ‘Ik ben een ondernemingsplan aan het schrijven met hulp van mijn oud-collega’s van de bank. Ik heb eigenlijk doorlopend cursussen gevolgd. Vorig jaar heb ik nog mijn bachelor HBO project- en verandermanagement gehaald. Je moet je vak bijhouden.’

‘Ik heb geleerd om goed te communiceren’

Petra Engelen (43) studeert voltijd fysiotherapie nadat ze ruim 17 jaar bij de Rabobanken werkte in Breda en Hoeksche Waard, waar ze assistent accountmanager Private banking was. Het gaat goed, ze haalde in een keer haar propedeuse, mede omdat ze bij de Rabobank goed leerde plannen. ‘Ik volgde altijd cursussen vanuit de bank, maar dat is anders dan weer echt studeren. Het kostte me in het begin wel moeite. Vroeger schreef je alles in een schrift, nu gaat er veel digitaal. En de meeste leerstof is in het Engels, dat is wel even aanpassen.’ Haar Rabo-ervaring komt zeker van pas, vertelt ze. ‘Plannen is heel belangrijk, dat deed ik bij Rabobank natuurlijk ook al. Ik heb goed geleerd prioriteiten te stellen, heb meer overzicht en merk dat ik ten opzichte van de vaak jongere studenten makkelijk een gesprek voer met patiënten. Je leert bij de Rabobank om goed te communiceren met anderen. Dat gaat me goed af, ook al ben ik nog niet helemaal ingevoerd in het vakgebied.’

Meerwaarde

Voor deze vier oud-collega’s die boventallig werden en een alternatief moesten zoeken, is hun soms meer dan 30 jaar lange Rabobank-ervaring zeker een meerwaarde buiten de financiële sector. Hoe is dat voor jou, wat ben je gaan doen na de Rabobank, en had je wat aan je bancaire ervaring? Laat het ons weten!

Steun je ons? Dan steunen wij jou!

Word lid van één van de vakbonden!

Meld je hier direct aan.