Rabobonden_logo_wit

‘Een cao zonder loonsverhoging zal weinig draagvlak hebben’

Inzetbaarheid, thuiswerken en salaris zijn de belangrijkste thema’s die nog ‘openstaan’ voor de nieuwe Rabo-cao. De huidige cao loopt eind december af, hoe vorderen de onderhandelingen? Volgers en leden kregen een update, de bestuurders een opdracht: ‘Zet de bank flink onder druk’.

Meer dan 100 leden en volgers van de RaboBonden spraken met de bestuurders van RaboBonden CNV Vakmensen, De Unie en FNV Finance tijdens twee online bijeenkomsten op 11 en 12 november over de cao-onderhandelingen bij de Rabobank. De meeste medewerkers drukten de bestuurders op het hart dat het echt tijd wordt voor een salarisverhoging. ‘We staan al te lang vrijwel stil.’

Pensioen en sociaal plan al afgesproken

De drie belangrijkste thema’s voor de nieuwe cao werden toegelicht na een korte update over het hele cao-proces, dat al voor de corona-maatregelen begon met medewerkersbijeenkomsten. Begin maart wisselden de bonden en de Rabobank hun ‘inzetbrieven’ uit. In een podcastserie uit maart 2020 vertellen de onderhandelaars over de inzet waarmee De Unie, CNV Vakmensen, FNV Finance en de Rabobank naar de onderhandeltafel kwamen. Net voor de zomervakantie werd een deel van de cao al vastgelegd, over pensioen en het sociaal plan. Daarover vertellen de bestuurders in dit podcast-interview.

Inzetbaarheid: ontwikkelbudget omhoog en langer te gebruiken

De grotere onderwerpen waarover nog wordt gesproken zijn inzetbaarheid, thuiswerken en salaris. Over inzetbaarheid vertelde Emanuel Geurts (bestuurder van De Unie) dat de RaboBonden pleiten voor een verhoging van het persoonlijk ontwikkelbudget naar € 1500,- en het langer mogen inzetten ervan dan de huidige twee jaar. ‘De werkgelegenheid in onze sector blijft dalen, dus ontwikkeling blijft essentieel om fit te blijven voor de arbeidsmarkt, binnen of buiten de bank.’ Ook over de vraag in wiens tijd een opleiding gedaan kan worden, en hoe vrij medewerkers zijn in hun opleidingskeuze, wordt nog gesproken. Verschillende bezoekers aan de bijeenkomst geven aan dat die vrijheid soms ver te zoeken is.

Thuiswerken: vaste vergoeding en eigen regie

Fred Polhout van FNV Finance vertelde over thuiswerken. De inzet van de bonden is een vaste vergoeding van € 50,- per maand (de Nibud-norm) voor de extra kosten van het thuiswerken en een inhaalslag voor het afgelopen jaar. ‘Dat staat los van de vergoeding voor een gezonde thuiswerkplek, die moet de werkgever sowieso bieden.’ De bonden vinden het belangrijk dat medewerkers zelf de regie krijgen over waar en wanneer ze werken, in overleg met hun afdeling. ‘Ook het recht om onbereikbaar te zijn, hoort daarbij’, gaf Fred Polhout aan. Via de chat reageerden de volgers en leden met input en vragen voor de bestuurders: ‘Komen er ook regelingen voor onafgebroken schermtijd?’ ‘Thuiswerken scheelt reistijd en -kosten, maar er moet wel een goede balans zijn.’ ‘Alle online meetings beginnen precies op tijd, dus je hebt geen ruimte meer tussendoor.’

Nullijn niet acceptabel voor volgers en leden

Robert Wonnink (CNV Vakmensen) licht het onderwerp belonen op 12 november toe. ‘De Rabobank heeft recent aangegeven dat er geen structurele loonsverhoging kan worden toegezegd.’ Voor de bestuurders van de RaboBonden en hun volgers en leden is ‘de nullijn’ niet acceptabel, blijkt op beide avonden. Een van de bezoekers noemt het slechte timing, omdat de huidige cao vier jaar liep, en er de afgelopen twee jaar flink betere cao’s zijn afgesloten in de financiële sector. De vergelijking met andere banken wordt vaker gemaakt. Bij die vergelijking komt Rabobank er niet goed vanaf, stellen de aanwezigen.

We lopen achter op koopkrachtontwikkeling

Bestuurders Robert Wonnink, Emanuel Geurts en Fred Polhout beamen alle drie dat de timing niet meezit, maar dat een nullijn wat hen betreft echt niet meer bespreekbaar is. ‘Vier jaar geleden gingen we akkoord met een minimale loonsverhoging, de twee cao’s daarvoor hebben we ons ook ingehouden, omdat we zagen dat de bank nog niet uit de crisis was en meer eigen vermogen moest opbouwen. Daarmee hebben we veel goodwill getoond, maar per saldo lopen de medewerkers inmiddels echt achter op de koopkrachtontwikkeling.’

Slecht als er op 1 januari geen nieuwe cao is

Uit de reacties van de bezoekers blijkt eenzelfde gevoel over de salarisonderhandelingen: ‘Het waarborgen van onze koopkracht is een must.’ ‘Growing a better world together geldt toch ook voor medewerkers?!’ ‘Wij zijn niet van het actievoeren, maar het staat de bank slecht als er op 1 januari geen nieuwe cao is.’ ‘Een cao zonder loonsverhoging zal weinig draagvlak hebben onder de leden.’ Er wordt creatief meegedacht over alternatieven. Van ‘even wachten tot de ergste corona-ellende in de economie voorbij is’ tot ‘sluit dan maar een kortlopende cao van een jaar en begin gelijk met nieuwe onderhandelingen’. Ook vragen ze wat ze kunnen doen om een signaal af te geven aan de werkgever. Verschillende leden suggereren dat werktijdverkorting naar een werkweek van 32 of 34 uur, ‘zoals in Zweden’, of meer vakantiedagen ook een optie zijn.

De bestuurders weten zich gesterkt door de signalen van hun achterban. Ze beloven ze mee terug te nemen naar de onderhandeltafel, voor de laatste onderhandeldagen op 26 november en 10 december.

Steun je ons? Dan steunen wij jou!

Word lid van één van de vakbonden!

Meld je hier direct aan.