Rabobonden_logo_wit

De beste stuurlui zitten aan de cao-tafel

De kaderleden van FNV, De Unie en CNV zijn een essentiële bron van informatie en inhoudelijke kennis voor de bestuurders. Drie duo’s vertellen in een podcast van de RaboBonden over hun bijdrage aan de onderhandelingen.

Gestaald zijn de kaders al lang niet meer, maar kaderleden vormen wel nog steeds een stevig fundament voor de vakorganisaties. Kaderleden zijn de oren en ogen van de bestuurders van FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie bij de Rabobank. In de laatste cao is vastgelegd dat iedereen die zich aanmeldt als lid, het eerste jaar gratis lid mag worden. Waarom je dat echt moet doen, vertellen de kaderleden graag.

Kaderleden FNV: Solidariteit in de genen

Willem Scheepers en Jos Lugten zitten namens FNV aan de onderhandeltafel tijdens de cao-gesprekken en vertellen over hun rol. Jos Lugten legt uit wat het voordeel is van het lidmaatschap van een van de bonden: ‘lk kan zoveel redenen noemen. Zowel individueel, voor juridische hulp bij een arbeidsconflict of loopbaanadvies, als vanwege de solidariteit met je collega’s. Ik ben vijftien jaar geleden zelf aangesloten toen ik niet zo tevreden was over een cao. Ik wilde niet aan de kant blijven staan, maar echt invloed uitoefenen. Als lid kan dat, want je kunt meepraten, meebeslissen en uiteindelijk ook je stem uitbrengen over de cao.’ Willem Scheepers vult aan: ‘De solidariteit zit ook bij mij in de genen. Als kaderlid spreek je over de gang van zaken met HR, dan kunnen we ook op tafel leggen wat er speelt, ook los van de cao.’

Willem Scheepers en Jos Lugten vertellen in de podcast van de RaboBonden open over de onderwerpen die ze met HR bespreken, zoals Bankieren 3.5 en thuiswerken.

Gratis advies in huis, wie wil dat niet. Of het nou over je rechtspositie gaat bij reorganisaties, of loopbaanchecks

Kaderleden De Unie: Invloed op arbeidsvoorwaarden

Namens De Unie praten Alexandra Bolland en Mohamed Saddiki mee over de cao. Mohamed Saddiki vertelt waarom lid worden van een vakbond een verstandige keuze is: ‘Gratis advies in huis, wie wil dat niet. Of het nou over je rechtspositie gaat bij reorganisaties, of loopbaanchecks.’ Alexandra Bolland over haar eigen beweegredenen: ‘Ik ben niet de persoon die van een afstand dingen laat gebeuren. Als je ergens invloed op wilt hebben, moet je vooral meedoen. Ik wilde invloed hebben op mijn arbeidsvoorwaarden.’

In de podcast van de RaboBonden vertellen Mohamed Saddiki en Alexandra Bolland over hun bijdrage aan de cao, en kijken ze vooruit naar de volgende onderhandelingen, waarin GROW! en het onderwerp ‘pensioen’ ruim aan de orde komen.

Kaderleden CNV: Word lid, dan heb je invloed

Paul Oosterhoff en Anja van der Kooi zetten zich als kaderlid in voor CNV. Waarom raad Paul Oosterhoff iedereen aan om lid te worden van een vakbond? ‘Voor mij is het heel simpel: de beste stuurlui staan aan wal, en daar ben ik niet van. Ik hoor zoveel collega’s klagen over de cao, of het nou salaris is, of GROW!, dus ik zou zeggen: word lid, praat mee, dan heb je invloed. De medewerkers zitten echt aan tafel via de kaderleden. En vakbonden hebben een belangrijke maatschappelijke positie, als je lid wordt, ondersteun je dat.’ Voor Anja van der Kooi was lid worden geen vraag: ‘Ik werd lid toen ik ging werken, mijn ouders waren dat ook altijd al. Omzien naar elkaar, oog voor elkaar hebben, vind ik heel belangrijk. We vormen een belangrijke tegenhanger voor de werkgever. Nu ik zelf aan de onderhandelingstafel zat, heb ik gemerkt dat ik echt een onderscheid kan maken. Wij weten goed wat er bij de collega’s leeft, die input geven we aan de vakbondsbestuurders.’

In de podcast van de RaboBonden vertellen Anja van der Kooi en Paul Oosterhoff nog veel meer over hun rol als kaderlid, de impact van thuiswerken, bankieren 3.5, maar ook over de enorme werkdruk bij KYC en het RKS.

Steun je ons? Dan steunen wij jou!

Word lid van één van de vakbonden!

Meld je hier direct aan.