‘Voorstel voor sociaal plan niet Rabo-waardig’

RaboBonden_Sociaal_plan

‘Beste RaboBonden, wat een slecht voorstel van Rabo’, zo begint een van de vele collega’s zijn WhatsApp-bericht aan de RaboBonden. Hij vat er bondig mee samen hoe de eerste voorstellen voor het sociaal plan en de cao van de Rabobank zijn ontvangen.

Vele inhoudelijke reacties

De bestuurders van de RaboBonden zijn erg blij met de waardevolle feedback die ze kregen. ‘We verwachten moeilijke onderhandelingen en deze input kunnen we goed gebruiken in de gesprekken met de Rabobank.’ De bestuurders van De Unie, FNV Finance en CNV zien dat het heel goed werkt om via WhatsApp input te vragen. ‘Binnen een paar uur kregen we vele inhoudelijke reacties op de voorstelbrieven, met veel nieuwe ideeën en wensen voor het sociaal plan. Op deze manier kunnen we heel snel de mening onder de Rabo-collega’s peilen. Wij hebben niet eerder meegemaakt dat zoveel mensen zo diep in deze onderwerpen zijn gedoken. Fantastisch dat iedereen de moeite neemt om direct te reageren!’

Toestemming vragen om te publiceren

De meerderheid van de collega’s in de WhatsApp-groep (die uit ruim 500 mensen bestaat) steunt het idee van de RaboBonden om eerst over het sociaal plan te onderhandelen en daarna pas de cao te bespreken. Omdat de bonden zoveel waardevolle feedback kregen, zaten ze ook met een dilemma: ‘We wilden de reacties graag publiceren, zodat de Rabobank ook inzicht krijgt in de ideeën van de medewerkers. Maar we konden de reacties natuurlijk niet zonder toestemming publiceren.’ Dus hebben de bestuurders nog aan iedere inzender van feedback afzonderlijk gevraagd of diens opmerkingen (anoniem!) in het openbaar gedeeld mochten worden. Een overzicht van die reacties kun je hier teruglezen.

Opbouwende ideeën

Niet iedereen is boos, er zit veel nuance en vooral veel opbouwende ideeën in de reacties. Een enkeling toont ook volmondig begrip voor de inzet van zijn werkgever. Geen loonsverhoging wordt regelmatig goedgepraat, al zijn er ook veel mensen die dat echt niet meer begrijpen na zoveel jaar ‘stilstand’: ‘Wij moeten een normale loonsverhoging afdwingen, net zoals men dat bij de overheid onlangs heeft gedaan.’

‘Ik overweeg serieus me bij een vakbond aan te sluiten’

De tendens van de reacties is duidelijk: ‘Teleurstellend, niet Rabo-waardig, er zit een grote gap tussen vraag en aanbod, ben heel benieuwd wat het gaat worden. Ik vind het beschamend dat men de ontslagvergoeding wil verlagen tot de huidige wettelijke transitievergoeding. De huidige ontslagregeling moet verlengd worden, en nog een schep er bovenop.’ Richting de RaboBonden reageren verschillende collega’s met succeswensen voor de onderhandelingen, en een enkel bedankje voor het in een zo vroeg stadium delen van de voorstellen.

Het mooiste compliment: ‘Tot slot wil ik aangeven dat ik serieus overweeg mezelf bij een vakbond aan te sluiten. Jullie doen goed werk, ga zo door!’ Voor iedereen die dat ook overweegt (hoe meer leden, hoe sterker onze stem!) is hier de link naar de ‘lid-worden’ pagina.