‘Kies je eigen pad en begin nu!’ Ontwikkeltips van collega’s

shutterstock_276102950_blog

In haar WhatsApp-groep vroegen de RaboBonden collega’s om gouden tips voor je ontwikkeling. Daar kwamen veel waardevolle adviezen uit, halve peptalks soms. ‘Kijk buiten de Rabo’ kwam regelmatig terug, maar ook ‘Begin’, ‘Follow your dream’ en nog veel meer.

Persoonlijke ontwikkeling

Het ontwikkelbudget dat de RaboBonden vastlegden in de cao, voorziet niet in een volledige (HBO-) opleiding. Voor sommige collega’s is sowieso de vraag of het ontwikkelbudget wel voldoende is, maar zoals HR Rabobank recent nog eens bevestigde is afgesproken dat de bank een aanvullende bijdrage kan toekennen. Opleidingsadviezen zijn er genoeg, en op het HR Portaal kan iedereen een opleiding vinden die bij hem of haar past. Maar wat adviseren de collega’s elkaar? Wat opviel in de WhatsApp-groep, was dat er vooral veel wordt ingezet op persoonlijke ontwikkeling.

Het roer om

‘Kijk buiten de deur, kom los van de Rabobank, kijk verder dan de gouden kooi, oriënteer je ook buiten het bankwezen want die wereld wordt de komende vijf jaar echt heel anders, werk aan inzetbaarheid’: een heel aantal adviezen komt in feite neer op de tip om het roer om te gooien. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar het ontwikkelbudget kan daar zeker bij helpen. Tips daarvoor: ‘Doe een loopbaancheck, neem een loopbaancoach, ga netwerken, doe eens een stage van een dag bij een heel ander bedrijf, laat je omscholen, doe een carrièregerichte studie.’

‘Maak een plan IK’

De gouden tips uit de WhatsApp-groep zijn ook heel motiverend voor collega’s. Mooi om te lezen hoe solidair iedereen met elkaar is: ‘Denk vooral aan jezelf, kies je eigen pad, kom voor jezelf op, blijf investeren in jezelf, vaar je eigen koers los van de bank, ga keihard solliciteren, volg een opleiding waar je hart naar uitgaat.’ Het veelgenoemde plan B bestaat niet, geeft een van de collega’s aan. ‘Maak een plan IK, bedenk wat je zelf wilt en laat het niet afhangen van de ontwikkelingen bij de Rabobank.’ De hoop dat je er met een gouden tip bent, is wellicht ook wat ijdel, zegt een ander: ‘Er is geen gouden tip, ga aan de slag met ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik’ en als je dat weet: maak een actieplan.’

Wat voor opleiding doe je? Korte enquête

De RaboBonden hebben in de cao en het sociaal plan ingezet op ‘werk naar werk’-maatregelen en het ontwikkelbudget, omdat ze alle Rabo-collega’s zo veel mogelijk willen steunen in hun carrière. Om nog concreter te ontdekken waar iedereen zijn ontwikkelbudget voor inzet, hebben we nog een aantal vragen voor je in een (zeer korte) enquête. Vul hem hier in (1 minuut)!