‘Hoe helpen de bonden mij?’

RaboBonden Een goede CAO

Door een goede cao af te sluiten!

Een van de meest dankbare en toch ondergewaardeerde werkzaamheden van een vakbondsbestuurder is het onderhandelen over een cao. Het is dankbaar werk omdat dit de kern van de vakbond raakt: ons samen sterk maken om de best mogelijke arbeidsvoorwaarden te bereiken.. Afspraken over de salarissen, het sociaal plan bij reorganisaties, vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden en zeker ook de opbouw van de pensioenen: het wordt allemaal vastgelegd in de cao. In dit leuke filmpje kun je zien hoe een cao tot stand komt.

 

Net als water uit de kraan

Ondergewaardeerd is het werk van de cao-onderhandelaar ook wel een beetje, want weinig mensen weten hoeveel tijd en energie de RaboBonden steken in een nieuwe cao. Nee hoor, je hoeft geen medelijden te hebben, want we vinden het erg mooi om dit voor je te regelen. Het werk van de vakbond wordt wel eens vergeleken met het water uit de kraan, dat is inmiddels ook een vanzelfsprekendheid geworden. En dat is aan de andere kant ook wel weer waardevol, want de collectieve arbeidsovereenkomst bestaat inmiddels ruim honderd jaar en is niet meer uit het economisch verkeer weg te denken.

 

Rust in de arbeidsverhoudingen

Is er over honderd jaar dan nog steeds een cao? Als het aan de tegenstanders ligt niet, die vinden dat het niet meer van deze tijd is om arbeidsvoorwaarden collectief te regelen. Maar voor zowel werkgevers, als werknemers is de cao een zegen. De werkgever hoeft niet met elke werknemer afzonderlijk te onderhandelen omdat de arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers gelden als er een cao is afgesloten. Dat zorgt ook voor gelijkheid en rust in de arbeidsverhoudingen en voorkomt onderlinge concurrentie over arbeidsvoorwaarden. Best logisch om de cao ook de komende honderd jaar in stand te houden.

 

Ben jij al lid van een van de RaboBonden?

De cao geldt voor alle medewerkers. Als je lid bent van een van de vakbonden, kun je zelf ook invloed uitoefenen op de inhoud van de cao. We kunnen nog beter onderhandelen, als we nog meer leden hebben, want met veel leden staan we nou eenmaal sterker. En zoals je wellicht weet, steun je niet alleen de bonden door lid te worden, maar help je ook de economie vooruit. We schreven al eerder dat de westerse landen met verreweg het meeste aantal vakbondsleden, Finland, Zweden en Denemarken hoog scoren op economische competitieve rankings. Dus waar wacht je nog op? Word lid!