Hoe ontdek je wat je gaat doen na de Rabo?

Illustratie RaboBonden Wat ga je doen

Boventallig worden, het hangt als een zwaard van Damocles boven vrijwel iedere collega bij de Rabobank. Het aantal banen in de hele financiële sector neemt af, dus is het verstandig om je plan B of C te hebben. Vind je het lastig om aan een alternatief te denken, buiten de Rabobank? Deze vier collega’s ontdekten een alternatief.

Van projectmanager tot rijinstructeur (na 33 jaar Rabo)

Na 33 jaar in verschillende (management)functies bij de Rabobank werd Detlef de Vries (56) rijinstructeur. Hij geeft autorijles en wil het allerliefst ook motorrijles gaan geven en zo van zijn hobby zijn beroep maken. ‘Ik bedacht in 2016 al wat ik wilde gaan doen, want ik zag wel aankomen dat mijn functie als projectmanager bij Rabobank Noord-Kennemerland eindig was. Ik vroeg me af wat ik echt leuk vind om te doen. Ik rij al 18 jaar motor en vind het leuk om kennis over te dragen. Ook heb ik een grote rugzak met levenservaring, dus hoe mooi zou het zijn om van die hobby mijn werk te maken?’ Binnen een jaar nadat hij aan de opleiding begon, kreeg hij een baan als rijinstructeur. Hoewel Detlef heel wat collega’s in zijn Rabo-tijd doorstuurde naar coachingbureaus, was dat voor hemzelf niet nodig. ‘Nee, ik heb geen coaching gehad, maar zelfstandig bedacht wat ik wilde gaan doen. Ik ben geen doemdenker en geloof dat je de regisseur bent van je eigen toekomst, je krijgt alle faciliteiten, dus je kunt niet de ander de schuld geven.’

Detlef adviseert iedere oud-collega die boventallig wordt: ‘Denk out-of-the-box, probeer er hulp bij te krijgen, die is beschikbaar bij de Rabo. Je hebt je jaren kunnen voorbereiden, kunt altijd opleidingen volgen. Blijf niet bij de pakken neerzitten. Je moet kansen zien. Denk niet in problemen, denk in oplossingen!’

Van teamleider tot zelfstandig loopbaancoach (na 19 jaar Rabo)

Sandy Riemers (47) koos voor een zelfstandig bestaan als loopbaancoach. ‘In mijn team probeerden we mensen voor te bereiden op Plan B, dus daar was ik zelf ook al mee bezig. Ik kan iedereen aanraden: zorg dat je er klaar voor bent, durf hulp te vragen. Je moet bijtijds beginnen met uitzoeken welke functies er beschikbaar komen, binnen of buiten de bank. Als je niet weet waar je goed in bent, helpt het om je af te vragen wat je vroeger leuk vond om te doen, wat deed je als kind graag? Door terug te gaan naar het begin van mijn carrière vroeg ik me af wiens leven ik had geleid, deed ik het voor mijn ouders, mijn omgeving, of voor mezelf? Met die antwoorden kon ik met mezelf aan de slag. Dat ik toen vrij snel ontdekte wat ik wilde, kwam zeker ook door het gevolgde loopbaantraject. Tip: gebruik je ontwikkelbudget om uit te zoeken wat je nieuwe stap in je carrière wordt.’

Van medewerker binnendienst tot fysiotherapeut (na 17 jaar Rabo)

Als iemand Petra Engelen (43) vroeg wat ze nou echt wilde met haar carrière, dacht ze altijd aan haar oude droom, fysiotherapeut worden. Ze nam ontslag bij Rabobank Breda, mede onder invloed van de onrust bij de bank, en ging die droom alsnog achterna. ‘Ik had er op de middelbare school al naar geïnformeerd, maar toen schrok het me af. Tijdens een voorlichtingsdag vertelden ze hoe zwaar het was, je moest elke spier kennen. De mooie aspecten van dit vak zijn toen niet goed overgekomen, maar het bleef wel in mijn achterhoofd zitten.’ Nadat ze een dagje had meegelopen met een vriendin die fysio was en zag hoe zij met haar patiënten omging, wist ze het zeker: ze schreef zich in bij de Hogeschool Rotterdam, voor een voltijd opleiding fysiotherapie. ‘Ik wilde niet voor altijd spijt hebben van het niet proberen. Inmiddels zit ik in mijn tweede jaar en ik heb er inderdaad nog geen dag spijt van gehad.’

Van commercieel medewerker tot verpleegkundige (na bijna 20 jaar Rabo)

‘Ik was al mantelzorger voor mijn moeder, zag hoe goed het werk was van de wijkverzorgenden, hoe intens het contact dat ze met mijn moeder en de familie hadden.’ Het contact met medewerkers in de zorg bracht Jolanda Helmonds (50) op het idee om HBO Verpleegkunde te gaan studeren. Ze werkt inmiddels al parttime als verpleegkundige, en heeft al een contract voor onbepaalde tijd. ‘Je kon de reorganisatie al van een afstand zien aankomen. Er waren minder mensen nodig, dus ging ik me afvragen wat ik wilde, moest kiezen tussen een puur administratieve functie op het COF, of een puur commerciële. Dat zag ik beide niet zitten, dus toen ik wist dat ik niet wilde solliciteren op een functie bij de bank, ben ik naar personeelszaken gegaan en heel serieus aan de slag gegaan met de beschikbare testen. Online op HR Portaal kun je heel goed terecht voor beroepskeuzetesten. Daaruit heb ik samen met PZ de goede geselecteerd, en er coachingsgesprekken over gevoerd met PZ. Mijn leidinggevende wilde graag dat ik nog solliciteerde, maar ik zag er geen uitdaging meer in. Uit die tests kwam ook de richting die ik nu heb gekozen, de zorg. Ik heb op advies van PZ een dag een uitwisseling gedaan, waarbij ik mee kon lopen met een leidinggevende in de gehandicaptenzorg. Die ervaring bevestigde mijn idee, daar werd ik alleen maar enthousiaster van.’

Jolanda steekt collega’s die boventallig worden een hart onder de riem: ‘Vertrouw erop dat je in de huidige economie wel weer aan de slag komt, en accepteer dat het financieel misschien wat minder wordt. In de zorg zoeken ze mensen met een commerciële instelling en een zorghart, positief ingestelde mensen die ook goed kunnen omgaan met familie van de patiënten.’

Ook ontdekken wat jouw alternatief is?

De RaboBonden helpen collega’s bij het ontdekken van hun alternatief. Via loopbaanchecks, workshops, een online platform of persoonlijke coaching bieden alle drie de bonden je nieuwe vooruitzichten. Kijk op www.helemaalvandezetijd.nl en zoek samen met de RaboBonden jouw alternatief.